Nuttige informatie
Over Autonoom

Autonoom is een organisatie die op zoek gaat naar vrijwilligers die zich willen inzetten voor mensen met autisme (op kampen, tijdens evenementen, …).
Ook personen met autisme, hun ouders of hun kennissen contacteren ons soms omdat zij op zoek zijn naar een vrijwilliger. Dit kan zijn voor een specifieke uitstap, als kinderoppas of zelfs op regelmatige basis.

Om beter aan deze vragen tegemoet te kunnen komen, hebben wij hier een afzonderlijke rubriek voorzien, specifiek voor mensen met autisme en ouders of kennissen van kinderen met autisme

Over onze vrijwilligers.

De vrijwilligers zijn van alle leeftijden, maar een groot deel onder hen is student en/of actief in de sociale sector.
De meeste van onze vrijwilligers hebben minstens een basisvorming over autisme gevolgd. In onze basisvormingen leggen wij onder andere uit wat de basiskenmerken van autisme zijn en geven wij tips mee voor het begeleiden van personen met autisme. We leggen echter vooral uit dat autisme zich op veel verschillende manieren kan uiten, en dat ze de nuttigste informatie over een bepaalde persoon zullen krijgen van die persoon zelf of van zijn/haar ouders.

De meeste van onze vrijwilligers wonen in de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Maar ook in Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg zijn er vrijwilligers actief.

Op zoek naar een vrijwilliger?

Op ons invulformulier kun je als ouder of als jongere met autisme je vraag omschrijven